نشریه نگاری

پایگاه اطلاع رسانی و آموزشی نشریات بسیج دانشجویی خراسان رضوی

نشریه نگاری

پایگاه اطلاع رسانی و آموزشی نشریات بسیج دانشجویی خراسان رضوی

آخرین نظرات
وبلاگ های دانشجویی

۴ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۵ ثبت شده است

گزارش از شخص:
این قبیل گزارشها مى تواند درباره اشخاص معروف و سرشناس، افراد مورد توجه عموم و کسانى که مردم نیاز به شناخت و آشنایى بیشتر با آنان دارند، باشد
افراد گمنام و غیرمشهور که شخصیت، زندگى، کار یا خصوصیات آنان که هم براى مخاطبان جاذبه دارد و هم بر اطلاعات و آگاهی شان می افزاید نیز می توانند سوژه گزارش از شخص باشند.
تهیه گزارش درباره برخى از شاعران، نویسندگان، شخصیتهاى علمى، سیاسى و تاریخى،صاحبان برخى از حرفه ها و مشاغل، مخترعان، محققان و... از نمونه هاى قابل ذکر در این نوع گزارش هستند...

در این نوع گزارش، هدف، توصیف و تشریح ویژگی ها، شخصیت، آثار، اعتقادات و عملکردهاى یک شخص است که به هر دلیل براى خواننده جاذبه دارد.

در «گزارش از شخص» با توصیف حالات، حرکات و سکنات، روحیات و خلاصه ویژگیهاى مختلف فرد مورد نظر از جمله عکس العمل ها و اظهارنظرهایش، این شخصیت براى خواننده معرفی می شود و شناخت کافى از شخصیت او، حرفه اش، عقایدش، تأثیرگذاری هایش، زندگى شخصى و اجتماعیش وخلاصه هرآنچه که براى تکمیل شخصیت پردازى وى لازم باشد، به دست می دهد.

  • کانون نشریات

گزارش خبرى:

گزارش از رویداد و حادثه، سخنرانیها، کنفرانس ها، مجامع و مراسم مختلف، گزارش درباره خبرى که اتفاق افتاده یادر شرف وقوع است یادر آینده اتفاق خواهد افتاد...

گزارش خبرى در واقع شکل گسترش یافته خبر است که در خلال آن، مخاطب با جزئیات بیشتر در موردکم وکیف یک رویداد یا موضوع آشنا می شود. علت و چگونگى آن را درمی یابد و از طریق آن حس کنجکاوى و شوق دانستن را در خود، ارضاء می کند، خلاءهاى اطلاعاتى خود را درباره رویداد یا حادثه یاموضوع، پر می کند و به این وسیله آگاهی هاى لازم را به دست می آورد.

این نوع گزارش معمولاً زمانى تهیه می شود که خبر اولیه در مورد یک موضوع یا رویداد و حادثه اعلام شده اما قادر نیست نیاز اطلاعاتى مخاطب را برطرف کند.

بنابراین گزارش خبرى ضمن آنکه از نظر نثر و شیوه نگارش تفاوت هایى قابل توجه با خبردارد اما درونمایه اصلى آن را عناصر و ارزشهاى خبرى تشکیل می دهند که به صورت جامع و با تشریح و تحلیل آنها به ویژه با پرداختن بیشتر به دو عنصر «چرا» و «چگونه»، تهیه شده است

  • کانون نشریات

در نخستین سرمقاله باید دلایل انتشار، هدف از انتشار، مخاطبین نشریه، معرفی نشریه و خط مشی آن آورده شود. البته باید سعی کرد سرمقاله شکل یک نامه یا گزارش اداری را پیدا نکند.

سرمقاله اول، مسئولیت مهمی دارد، زیرا خواننده با مطالعه آن تصمیم می گیرد خرید نشریه را ادامه دهد یا اولین شماره، آخرین شماره ای بوده که تهیه کرده است.

مثال:

« اخبار» جوانه زد

هر روزنامه ای که متولد میشود، هزاران اندیشه جوانه می زند و شاید آن روز که میرزا صالح شیرازی نخستین روزنامه را 158 سال پیش به زیر چاپ برد، جوانه هایی در این کشور رو به رشد گذاشت که امروز روزنامه ای دیگر به روزنامه های موجود، می افزاید.

  • کانون نشریات

محتوای سرمقاله صرفا سیاسی نیست و میتواند شامل موارد دیگری از جمله شخصیت ها، امور مورد بحث در میان مردم، انتقاد از شخصیتی های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مسئولان، تجلیل از یک شخصیت، اقدامات خوب و ... باشد.

سرمقاله برای نشریه دارای بار حقوقی است و ایجاد مسئولیت می کند. یعنی هر نکته ای که در سرمقاله بیاید مثبت یا منفی، له یا علیه هر شخص حقوقی یا حقیقی، اگر مقاله شاکی خصوصی پیدا کند یا مدعی العموم اقامه دعوی کند، تمامی بار مسئولیت متوجه نشریه است، نه شخص نویسنده. چون سرمقاله موضع رسمی نشریه است.

شخصیت های مشهور و صاحب نظر گاهی می توانند به اهمیت سرمقاله بیفزایند و خواننده را به مطالعه آن ترغیب کنند. لذا گاهی میتوان نوشتن سرمقاله را به دیگران سپرد. به شرط آنکه شخص کاملا در راستای سیاست های نشریه قلم بزند.


* مقاله نویسی در مطبوعات - حسین قندی

  • کانون نشریات